Hedef kitle
- Seo konusunda kendini geliştirmek isteyen herkes
Temel SEO Eğitimi (6 saat – Max 20 kişi)
Eğitmen : Onur Aykut Bahçivan / 13 Brave Seo Birim Müdürü
Eğitimin Amacı: Genel hatları ile Arama Motoru Optimizasyonu konusuna ve aksiyonlarına hakim olmak. Organik ziyaretçi sağlar. SERP’de görünürlük kazandırır. Anahtar kelimelerde yükselme sağlar. Gelinen pozisyonda kalıcılık sağlar. Maximum geri dönüşüm sağlar. Reklam performansını yükseltir. Reklam giderlerini düşürür. Kurumsal görünüm kazandırır. Marka bilinirliğini artırır. Doğru hedef kitlesine hitap eder. Data stoğu ve ölçümü sağlar. Ürün ve hizmet analizine yardımcı olur. Rakip analizi yapabilmenizi sağlar.
Katılımcı Kitlesi: İnternet sitesini Google gibi arama motorlarında üst sıralara çıkarmak isteyen tüm site sahipleri. SEO yaparak kendisine ek iş sağlamak isteyen herkes. Web Geliştiricisiniz ve Müşterileriniz Sizden SEO istiyor. Başarısı internet sitesine bağlı işletmeler. Başka birilerine SEO yaptıran ama bu konuda bilgisi olmayanlar. Bir markada çalışıp markanın SEO aksiyonlarını üstlenmek isteyen kişiler. SEO Aksiyonları bir ajans tarafından alınan fakat bu konuda yetersiz bilgi sahibi olmasından dolayı ajansın bu işi doğru yapıp yapmadığını kontrol etmek isteyen marka sahipleri veya yöneticiler.
Eğitim İÇERİĞİ:
SEO NEDİR?
- SEO tanımı ve temel bilgiler
- Arama motorlarının çalışma mantığı
NEDEN SEO YAPMALIYIZ?
- Sitelerin SEO’ya önem verme nedenleri
- SEO ile SEM farkları
SEO UYGULAMASI
- Arama motoru optimizasyonu nasıl yapılır?
- SEO araçları nelerdir?
- Temel SEO teknikleri nelerdir?
- Link uygulamaları ve inşaası
- Anahtar kelime analizi araçlarının kullanılması
SEO VE İÇERİK
- SEO dostu siteler için doğru içerik planlaması.
- Etkili içerik stratejileri geliştirmenin yolları
- İçeriklerin ve resimlerin optimize edilmesi
SEO HATALARI
- Kaçınılması gereken uygulamalar
- Hatalı içerikler
- Siteye zarar verecek linkler
TEKNİK SEO KONULARI
- İlk 3 Sıra Neden Önemli?
- Googlebot Nedir? Nasıl Çalışır?
- HTTP, Durum Kodları & HTTP Debug
- Sitemap & Efektif Sitemap Oluşturma
- Crawl Budget
- Anahtar Kelime Analizi
- Google Webmasters Tools
- Search Engine Friendly URL Yapısı
- Duplicate Content & Canonical
- Schema.org Kullanımı
- Teknik SEO & Hassas Noktalar
- Soru & Cevap
SEO / Arama Motoru Optimizasyonu Nedir?
SEO, “arama motoru optimizasyonu” anlamına gelir. Basit bir ifadeyle, insanlar işletmenizle ilgili ürün veya hizmetleri Google, Bing ve diğer arama motorlarında aradığında görünürlüğünüzü artırmak için sitenizin iyileştirme süreci anlamına gelir.
Sayfalarınız arama sonuçlarında ne kadar iyi görünürse, dikkat çekme olasılığı ve müşterileri işletmenize çekme olasılığınız o kadar artar.
SEO Nasıl Çalışır? Arama Motoru Çalışma Mantığı Nedir?
Google ve Bing gibi arama motorları, internet ortamında bulunan sayfaları taramak, siteden siteye gitmek, bu sayfalar hakkında bilgi toplamak ve bir dizine eklemek için diğer adı ile örümcek olan sanal botları kullanır. Bir kütüphanecinin kitapları konularına göre arşivlemesi gibi düşünebilirsiniz.
Ardından, algoritmalar, belirli bir sorgu için arama sonuçlarında sayfaların görünmesi gereken sırayı belirlemek için yüzlerce sıralama faktörünü veya sinyali dikkate alarak dizindeki sayfaları analiz eder. Kütüphane benzetmemizde, kütüphaneci kütüphanedeki her kitabı tek tek okudu ve sorularınıza tam olarak hangisinin cevap vereceğini size artık söyleyebilir.
Süreçte arama motorlarının web sitelere göndermiş olduğu botlar web site sayfalarına bir değer ataması yapacaktır. Bu değer atamasına göre sorgular web sitenin sayfaları onunla ilgili olan anahtar kelimelerde belirli bir sıraya yerleşecektir.
SEO hizmetini arama motorlarına herhangi bir ücret ödeyerek alamazsınız. SEO Google gibi arama motorlarının ücretli reklamlar gibi servis etmiş olduğu bir hizmet değildir. Organik sıralamada kaliteli bir alana yerleşmek için yapmanız gereken tek şey arama motorlarının yayınlamış olduğu güncellemeleri yerine getirmek olacaktır.
SEO Pazarlama İçin Neden Önemlidir?
SEO, dijital pazarlamanın temel bir parçasıdır, çünkü insanlar genellikle ürünler ve hizmetler hakkında bilgi bulmak için ticari amaçla her yıl trilyonlarca arama yapar. Arama, genellikle markalar için birincil dijital trafik kaynağıdır ve diğer pazarlama kanallarını tamamlar.
Daha fazla görünürlük ve arama sonuçlarında rakiplerinizden daha üst sıralarda yer almak, kârlılığınız üzerinde önemli bir etkiye sahip olacaktır.
Bununla birlikte, arama sonuçları, son birkaç yılda kullanıcılara daha doğrudan yanıtlar ve kullanıcıları diğer web sitelerine yönlendirmek yerine sonuçlar sayfasında tutma olasılığı daha yüksek olan bilgiler sağlamak için gelişmektedir.
Ayrıca, arama sonuçlarındaki zengin sonuçlar ve bilgi panelleri gibi özelliklerin görünürlüğü artırabileceğini ve kullanıcılara doğrudan sonuçlarda şirketiniz hakkında daha fazla bilgi sağlayabileceğini unutmayın.
Özetle, SEO bütünsel bir pazarlama ekosisteminin temelidir. Web sitesi kullanıcılarınızın ne istediğini anladığınızda, bu verileri kampanyalarınız (ücretli ve organik), web siteniz, sosyal medya hesaplarınız ve daha pek çok konuda uygulayabilirsiniz.
İşletmeler için SEO’nun Faydaları
SEO’nun güzelliği, herkesin yapabileceği ve düşündüğünüzden daha erişilebilir olmasıdır. Geleneksel basılı reklamlar veya sponsorlu gönderiler için ödeme yapmak yerine, SEO’nun temellerini anlamak için zaman ve çaba harcamak ve muhtemelen birkaç araca yatırım yapmak, işletmeniz için daha uzun vadeli değer sağlayabilir.
İşte işletmeniz için organik aramayı kullanmayı düşünmeniz için birkaç neden.
1. Organik Arama Yoluyla Daha Fazla Müşteri Getirir
Tüm web trafiğinin %53,3’ü organik aramadan geliyor ve pazarlamacıların %60’ı, en yüksek kaliteli potansiyel müşterilerin SEO’ya bağlı müşterilerden geldiğini belirtiyor.
Dolayısıyla Google’da ilk sayfada olmak veya ilk sıralarda olmak web sitenize tıklanma ihtimalini maksimize edecektir.
2. Müşteriler için Güvenilir Bir Web Deneyimi Yaratır
İlk sayfaya çıkmak ve bir arama sonucunda bir numarada yer almak, tamamen oluşturduğunuz otoriteye bağlıdır. Mevcut en iyi cevaba veya kaynağa sahip olabilirsiniz, ancak kullanıcılar için kaliteli bir deneyim olmadan başarılı olmazsınız. SEO her şey ile biraz bağlantılıdır. Buna UX’de dahildir.
Bu nedenle, sayfa hızı, geri bağlantılar ve diğer otorite oluşturma öğeleri gibi SEO’nun teknik unsurları, işletmenizin çevrimiçi başarısı için çok önemlidir. Arama motorlarının yönettiği kurallarla oynamak, sizi sitenizi en iyi durumda tutmaya zorlar ve sağlığını korumayı düzenli bir öncelik haline getirir.
3. Kullanıcı Deneyimine Odaklanmanızı Teşvik Eder
Web deneyiminizden bahsetmişken, SEO’nun zorunlu olarak büyümeye devam eden temel bir unsuru, kullanıcı deneyimini optimize etmektir.
Google, 2021’de bir sıralama faktörü olarak kullanıcı deneyimine öncelik vermeye başladı ve değerli bir etkileşim sağlayıp sağlamadığınızı belirlemeye yardımcı olmak için sayfa hızı gibi önceki faktörlerin yanı sıra yeni “Temel Web Verilerinden” yararlanmaya devam edecek.
Temel Web Verileri Google’ın yayına almış olduğu bir kullanıcı deneyimi ve teknik test güncellemesidir. Bu verilere Search Console üzerinden ulaşabilirsiniz.
4. Marka Bilinirliğini Artırır
Sıralamanızı iyileştirirken kullanıcıları müşteriye dönüştürmenin dışındaki diğer bir unsur da genel marka bilinirliğidir. Organik sıralamanın nasıl şekilleneceği tamamen arama motorlarının tasarrufundadır.
Daha önce söylediğimiz gibi bu sıralamayı arama motorlarına herhangi bir ücret ödeyerek değiştiremezsiniz. Zaten böyle de olması lazım zira bizim arama motorlarını kullanma sebebimiz sadece reklam görmek değil değil mi? 🙂
Konu ile bağlantılı olarak siz eğer arama motorlarını sayfanızın kaliteli olduğuna ikna edebilirseniz kullanıcıları da ikna edebilirsiniz. İkna sürecinin başladığı nokta markalaşma sürecinizin de başlangıcı olacaktır.
5. Sizi Bilgilendirmeye Yardımcı Olur
Bir işletmeyi işletmekle ilgili her şey gibi, SEO da her zaman değişir. Arama motorları güncelleniyor, farklı faktörler önem kazanıyor ve diğer işletmeler kendi sıralama stratejileri üzerinde çalışıyor. Bu, SEO’yu başarılı bir şekilde yürütmek için en iyi uygulamalar, çözümler ve değişiklikler hakkında bilgi sahibi olmanız gerektiği anlamına gelir.
Bu kulağa daha fazla iş gibi gelse de çevrimiçi süreçler hakkında sizi bilgilendirdiği için aslında işletmeniz için bir avantajdır. SEO doğrudan dijital teknolojiye bağlıdır, yani onunla olan şeylerin çoğu, çevrimiçi eğilimleri anlamanıza ve herhangi bir büyük değişikliği proaktif olarak ele almanıza yardımcı olabilir.
Ayrıca araştırmanız ve site güncellemeleriniz sayesinde müşterileriniz, rakipleriniz ve bir bütün olarak dijital deneyim hakkında daha fazla bilgi edinirsiniz.
6. Uygun Bir Bütçeyle Yapılabilir
Muhtemelen SEO ile ilgili en iyi şeylerden biri, uygulamanın nispeten ucuz olabilmesidir. Elbette, bir uzman kiralayabilir veya işinizde SEO odaklı bir rol üstlenebilirsiniz, ancak başlamak için bunun çoğunu kendiniz öğrenebilir ve uygulayabilirsiniz.
Birini işe almanın, birkaç SEO tool satın almanın veya kendi zamanınızı harcamanın maliyeti dışında, gerçek uygulamanın hiçbir maliyeti yoktur.
7. İzlenebilir Veriler
Geleneksel pazarlamanın sinir bozucu olan unsurlarından biri yatırım getirinizin ne kadar belirsiz olabileceğidir. Ancak SEO tamamen ölçülebilir ve herhangi bir dijital stratejiye kolayca bağlanabilir.
İyi seviye Google Analytics bilgisi ile, site içi reklam tıklamalarına, sayfa görüntülemelerine, sipariş tamamlamaya, tıkla ve ara, vb. dayalı farklı izlenebilir dönüşümleri kolayca ayarlayabilirsiniz.
8. Diğer Pazarlama Girişimlerine Fayda Sağlar
SEO çalışmalarının internet dünyasındaki diğer tüm metrikler ile yakından bağlantısı olduğunu söylemiştik. Eğer organik sıralamalarda yükselirseniz reklam giderleriniz otomatikman düşecektir. Bunu bir örnek ile açıklayalım;
Örneğin ayakkabı satışı yapan iki ayrı web site hayal edelim ve “erkek spor ayakkabı” kelimesi üzerinden Google reklamı vermek istediklerini ekleyelim hayalimize. Bu kelime Google’da aratıldığında birinci web site organikte 5. sırada çıksın. Diğer web site ise 25. sırada çıksın. Aynı kelime üzerinden Google’a reklam verildiğinde 5. sırada olan web site kelime başına 1 lira öderken 25 sırada olan web site 3 lira ödemektedir.
Yani Google diyor ki eğer sen SEO çalışmaları yapıp benim, dolayısıyla benim kullanıcılarımın seveceği optimizasyonlar yaparsan, benim kurallarıma uyarsan ve kullanıcı deneyimini maksimize edersen ben de seni ödüllendiririm.
SEO Bölümleri
SEO genel kanıya göre ikiye bana göre ise üçe ayrılmaktadır. Bunlar Site İçi SEO, Teknik SEO ve Site Dışı SEO’dur.
Site İçi SEO (On Page SEO)
Web sitenizde bulunan tüm sayfaların arama motoru kuralları ve güncellemeleri baz alınarak optimize edilme işlemlerinin tümüdür.
- Sayfa URL Düzeni
- Title & Description
- Site Hızı Mobil/Desktop
- Sayfa İçerik/Anahtar Kelime
- Headings Etiketleri
- Kategori-Menü
- Görsel İsim/URL/Alt Text
- Blog İçerik
- Mobil Uyumluluk
- Video
- Site İçi Linkleme (Internal)
- Site Dışı Linkleme (External)
- Domain Seçimi (Alınmadı ise)
Site İçi SEO Nasıl Yapılır?
- Web sitede bulunan sayfaların içerik ve anahtar kelime açısından yeterliliğinin ve özgünlüğünün incelenmesi. İçeriği kopya olan sayfaların tespitinin yapılması.
- Web site içeriklerinde geçen hedef anahtar kelime miktarının tespiti ve metin kelime sayısının anlatılan konuyu açıklayabilecek güce sahip olup olmadığının analizinin yapılması.
- Web sitede bulunan tüm sayfaların URL’lerinin SEO uygunluğunun kontrollerinin gerçekleştirilmesi.
- Meta Title ve Meta Description metinlerinin incelenmesi. Kopya Meta verilerin tespit edilmesi. Uygun bulunmayan Meta Title ve Meta Description metinlerinin sayfa, kategori ve ürün bazlı olarak hazırlanması.
- Web site Meta Keywords yapısının incelenmesi.
- Web site Breadcrumbs Navigation kontrollerinin gerçekleştirilmesi.
- İç Link (Internal Link) ağı kalitesinin incelenmesi. İyi bir İç Link Ağı web sitenin daha kısa zamanda taranabilmesine olanak sağlar. Bu da tarama bütçesinin sağlıklı bir şekilde optimize edilmesini sağlar.
- Dış Link (External Link) ağının kontrolü. Web siteden dışarı, yani diğer web sitelere verilen bağlantıların kontrolü.
- Sayfa Headings (Başlık) ve Headings hiyerarşi analizlerinin gerçekleştirilmesi. Sayfalarda bulunan içeriklerin başlıkları arama motorları tarafından önemsenen bir metriktir.
- Canonical etiketinin kontrolünün gerçekleştirilmesi.
- Web site Blog kontrollerinin gerçekleştirilmesi, böyle bir sayfa yok ise açılması ve sektörel bazlı anahtar kelimeler ile hazırlanan orijinal ve kullanıcı deneyimine uygun içeriklerin yayına alınması.
Teknik SEO
Teknik SEO, arama motoru tarayıcılarının işlerini yapmasına ve web siteleri efektif bir şekilde dizine eklemesine olanak tanıyan etkinlikler için kullanılan bir terimdir.
- Google Analytics Entegrasyonu
- Google Search Console Entegrasyonu
- Google Tag Manager Entegrasyonu
- Yandex Metrica Entegrasyonu
- Bing Webmaster Tool Entegrasyonu
- 5XX Hataları
- 4XX Hataları
- Önemli Web Verileri
- Breadcrumb
- Canonical
- xml
- Shema
- SSL
- txt
- Görsel- Fotoğraf- Resim Boyut Optimizasyonları
Teknik SEO İyileştirmeleri Nasıl Yapılır?
- Web sitede bulunan görsellerin boyutlarının (site hızı), image alt text’e sahip olup olmadığının, görsel URL yapısının ve görsel isimlerinin incelenmesi.
- Google Analytics, Search Console, Yandex Metrica ve Bing Webmaster Tool entegrasyonlarının kontrolü ve tamamlanması.
- Alan adı (domain) yaşı, site geçmişi, SSL sertifikası ve domain kayıt süresinin kaç yıllık yapıldığının analizi.
- Sitenin Blacklist’e girip girmediğinin kontrolü. (Spam kontrolü)
- Web sitenin halihazırda teknik olarak SEO çalışmalarına uygun olup olmadığının analizi.
- Web sitenin Responsive (Mobil Uyumluluk) tasarıma sahip olup olmadığının kontrolü.
- Web site Mobil Hız ve Masaüstü Hız kontrollerinin gerçekleştirilmesi.
- Robots.txt ve Sitemap.xml dosyalarının kontrolü ve uygun olup olmadığının kontrollerinin gerçekleştirilmesi.
- 4XX- 5XX Hatalarından dolayı ulaşılamayan sayfaların tespit edilmesi.
- Web site 3XX yönlendirmelerinin kontrol edilmesi.
Site Dışı SEO (Off Page SEO)
Off Page SEO, kaliteli web sitelerinden backlink ve trafik alarak web sitelere arama motorlarında yetki vermeye ve otorite kazandırmaya çalıştığımız SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) stratejisidir.
Diğer bir deyişle, arama sonuçlarında web sitelerin sıralamasını iyileştirmek için web sitenizin dışında gerçekleştirilen eylemleri kapsar. Temel amacı, arama motorlarının ve kullanıcıların web siteleri alaka düzeyi, popülerlik, yetki ve güvenilirlik açısından nasıl algıladıklarını iyileştirmektir.
Web siteler için backlink alınabilecek bazı kaynaklar;
- Sosyal Medya
- Yorum
- Profil
- Edu-Gov
- Wiki
- Blog
- Tanıtım
- İmleme
- Dizin
- Footer
- Firma Rehberi
- Sözlük ve daha birçok kaynak…
Site Dışı SEO Nasıl Yapılır?
- Arama motorlarında sıralama elde edecek kullanıcı odaklı, özel ve okuyucularda paylaşma dürtüsü yaratacak kaliteli, özel ve ilgi çekici içerikler üretmek.
- Google, Yandex ve Bing gibi büyük arama motorlarının web site kalite yönergelerini benimsemek ve talimatlarına uygun stratejilerle sitenize ziyaretçi trafiği sağlamak.
- Üst sıralarda yer alan rakiplerin web sitelerinin içerik ve performans analizleri yapılarak backlink stratejilerini analiz etmek.
- Backlink ihtiyaçlarının sektörel yakınlığı bulunan otoriter sitelerden ve arama motorlarında konum elde etmiş içeriklerden temin edilmesi.
- Web sitesi için tıklama alınamayacak, link çöplüğüne dönmüş sitelerde tanıtım çalışmaları yapmamak ve uzak durmak.
- Site dışı SEO planlamasına göre siteye bağlanan tüm linkleri “nofollow-dofollow” olarak ayarlayarak sitenin kalitesini korumak.
- Google Webmaster (Google Search Console), Yandex Metrika, Bing Webmaster Tool, Semrush, Ahrefs, Screaming Frog vb. SEO araçlarını sürekli takip etmek ve uyarılarını dikkate alarak etkili kullanmak.
- Google, Facebook, Instagram, Google Plus, Linkedin, Pinterest, Twitter, VK gibi sosyal medya mecralarından pozitif yorum ve değerlendirmeler almak.
- Google Search Console Disavow aracı üzerinden siteye gelen linkleri, gelebilecek olan spam trafikleri kontrol etmek, engellemek ve reddetmek.
- Firmaya marka değeri katacak anahtar kelimelerle profesyonelce hazırlanmış Google Adwords, Yandex Direct ve tüm sosyal medya mecraları üzerinden reklam vermek. Trafik organik yükselişi ve anahtar kelime hacmini etkileyen önemli bir unsurdur.
- Okuyucuyu web siteye yönlendiren, marka ismi, anahtar kelime veya iyi bir sloganla hazırlanmış TV, Radyo, Gazete, Billboard reklamları oluşturmak. Offline reklamların gücünü ve enerjisini Online platformlara kanalize etmek.
- Peşin fiyatına tüm kredi kartlarına 3 taksit toplamda 12 taksit imkanı
- Öğrencilere %20 indirim
- Öğrenci indiriminden yararlanmak için öğrenci kimliğinin önlü arkalı fotoğrafını ve hangi eğitimi almak istediğinizi 0507 508 25 10 nolu whats app hattımıza yazmanız durumunda , size whats app üzerinden indirim kodu gönderilecektir.
Eğitim Özellikleri
- Dersler 0
- Sınavlar 0
- Süre 6 saat
- Yetenek seviyesi Tüm seviyeler
- Dil İngilizce
- Katılımcılar 0
- Değerlendirme Evet