Kriz Ortamında Etkili İletişim Eğitimi Nedir?
Kriz Nedir?
Kriz, insanların yaşamış oldukları olaylarda, ilişkilerde ve benzeri durumlarda istemleri dışında ortaya çıkan olumsuz bir durum olarak adlandırılabilir. Aynı zamanda mesleki alanda da görülebilmektedir. Bu bağlamda bakıldığında ise kriz, beklenmedik bir anda olumsuz durum ile karşılandığı zaman ve hızlı çözümler üretilmesini gerektiren durumlarda oluşabilmektedir. Bir nevi psikolojik olarak dışarıdan gelen bir tetikleyiciye de bağlı olabilmektedir. Kriz anında insanlar üzerinde gerilim ve stres görülür. İnsanlar bu gibi durumlarda belirsizliğe kapılmaktadır. Krizin oluştuğu durumların sonucunda olumsuz sonuçlar alınacağı gibi kişinin kriz yönetimini doğru gerçekleştirmesi ile önceki durumundan daha olumlu bir hâle de getirmesi mümkün olacaktır.
Kriz Yönetimi Nedir?
Hayatımızın her döneminde karşımıza çıkabilecek olan kriz durumu, krizin yönetilmesi ile atlatılabilinmektedir. Genellikle dış çevreye bağlı olmakla birlikte işletme boyutunda ise iç sebeplere bağlı olarak kriz oluşabilir. Örnek verilecek olursa ekonomik, toplumsal ve doğal faktörler dış çevrenin etkisi ile oluşabilecek kriz durumlarına örnek olacaktır. Bir işletmede ise işletmenin kendi içinde yaşayacağı karar anları, yönetim biçimi ve yönetici sorunları gibi durumlar işletme içerisinde kriz oluşturabilmektedir. Bu gibi durumların üstesinden gelmek için kişilerin kriz anında ne gibi tepkiler vereceğine hazırlıklı olması gerekmektedir. Kriz öncesinde karşılaşılabilecek sorunlara karşı hazırlıklı olmak ve o konuda çalışmalar yapmak kriz yönetimini doğru şekilde gerçekleştirebilmek adına büyük önem taşımaktadır. Genel anlamda bakıldığında ise sorunlarla başa çıkmak için gerçekleştirilecek bütün çalışmalar, kriz anında verilecek tepki ve kararlar kriz yönetiminin içeriğini oluşturmaktadır.
Kriz Yönetimi Süreci Nasıl Olmalı?
Kriz yönetimi sürecinde önemli konulardan birisi krizin oluşmasını engellemek için yapılacak çalışmalardır. Özellikle işletmelerde kriz yönetimi çalışanların bu konuda hazırlanması ile gerçekleşir. Yapılacak olan çalışmalarda firmaların karşısına çıkacak beklenmedik sorunlar da olmaktadır. İşte bu gibi durumlar için yaşanmış kriz örnekleri üzerinden çalışmalar yapılmalıdır. Alınacak eğitimler ile oluşabilecek kriz durumları saptanır ve bu durumun oluşmaması için neler yapılmalı ya da neler yapılmamalı belirlenmelidir. Bunlar dışında oluşacak olan doğal etmenler (deprem,sel vb.) göz önüne alınmalı ve böyle bir durum yaşanırsa o anda nasıl hareket edilmeli bilinmesi gerekmektedir. Kriz yönetimi süreci öncesi ve kriz anı olmak üzere kriz sonrasında da neler yapılabilir planlanması gereken bir süreçtir.
Kriz İletişimi Nedir?
İşletmelerde kriz yönetimi üzerinden açıklamak gerekirse kriz iletişimi kriz öncesi, kriz anı ve kriz sonrasındaki iletişim hareketlerini kapsayan uzun vadeli bir iş olarak görülmektedir. Kriz öncesinde gerçekleştirilecek olan çalışmalar ile ne tür problemlerin oluşacağını belirlemek ve bu problemlerin üstesinden gelmek için alınacak önlemler belirlenir. Kriz anında ise firmaların yaşamış olduğu sorunun üstesinden gelmek ve olabildiğince olumsuzluktan kaçmak için gösterilecek olan kriz iletişimi sürecinde firmadaki hedef kitleler göz önüne alınır. Belirlenecek olan plana göre de iletişime girilir. Kriz sonrasında oluşacak algılar gibi durumları olumlu yöne çekmek ve işletmenin eski imajına sahip olmasını sağlayacak iletişim faaliyetleri gerçekleştirilir.
Kriz İletişimi Planı Nasıl Olmalı?
Kriz iletişim planı oluşturulurken kriz öncesinde oluşabilecek olan riskler ve problemlerin saptanmış olması gerekmektedir. İşletmelerin kriz anında tutarlı bir davranış sergileyebilmesi adına temsilcilerin tavırlarının net olması gerekmektedir. Bu tavrın belirlenmesinde ise işletmenin belirlemiş olduğu planlar etkili olacaktır. Kriz anında ya da sonrasında dışarıdan veya içeriden gelebilecek sorulara karşı ise hazırlıklı olmak ve olabildiğince hızlı bir şekilde en doğru yanıtı vermek gerekir. Firmanın bu konuyla ilgili belirli bir prosedüre sahip olması kriz iletişimi planının parçalarından biri olacaktır.
Kriz İletişimi Kurarken Temel İlkeler Nelerdir?
Kriz iletişimi planı hazırlarken firmalar bazı temel ilkelere dikkat etmelidir. Firmanın iletişim planında belirlemiş olduğu ve yapacağı hareketlerde dürüst davranmalıdır. Aynı zamanda yapılacak olan iletişimlerde firmanın tutarlı davranması gerekmektedir. Dürüstlük ve tutarlılık ilkesini benimseyen firmalar bunlarla birlikte ilgili olmalı ve aynı zamanda bu süreçte önceliklerini belirlemelidir. Buradan hareketle kriz iletişimde ilgi, öncelik, tutarlılık ve dürüstlük ilkelerinin ana rol oynadığını söyleyebiliriz.
Şirketlerin Karşılaşabileceği Krizler Nelerdir?
Şirketler dış etmenlerden ve iç etmenlerden kaynaklı olarak problemler yaşayabilir ve kriz durumuna sürüklenebilirler. Birçok etmene bağlı olarak bu kriz durumu oluşsa da günümüzde en çok görülen kriz durumları şunlardır:
Finansal Kriz
İşletmeler ekonomik anlamda ülkenin ekonomik durumuna ya da kendi yaptığı ekonomik faaliyetlere göre etkilenmektedir. Bu durum, finansal bir krize götürebilmekte ve belki de şirketin kapanmasına kadar yol açabilmektedir.
Personel Krizi
Firmalarda çalışmakta olan personellerin gerek beklentisinin karşılanmaması gerekse yeterli bulunmaması nedeni ile sorunlar çıkabilmektedir. Aynı zamanda şartların da uyuşmaması nedeni ile personel anlamında eksiklikler görülebilir. Bu gibi durumlar personel krizi oluşabilmektedir.
Teknolojik Kriz
Teknolojinin gelişimi ile birlikte firmaların ihtiyaçları da bu yönde artmıştır. Gerekli teknolojik araçların firma için yetersiz kalması ve sonucunda yapılacak olan işlerin sarkması da firmalar açısından teknolojik krize örnek olarak verilebilmektedir.
Rekabet Krizi
Çetin rekabet ortamında faaliyetlerini sürdürmekte olan firmalar, bu konuda geride kaldıklarında rekabet krizi oluşabilmekte ve olumsuz etkilenebilmektedir.
İnsan Kaynakları Krizleri
İşletmelerde belki de en önemli bölümlerden birisi olan insan kaynaklarında yaşanacak olan sorunların büyümesi ve üstesinden gelinmemesi birçok krizi beraberinde getirmektedir. Yönetimsel anlamda ya da firma içinde çalışan personellerin ihtiyaçlarının karşılanmamasında ufak çaplı ya da büyük çağlı insan kaynakları krizleri oluşabilmektedir.
Doğal Afetlerden Kaynaklanan Krizler
Özellikle ülkemizin deprem bölgesinde olmasından da kaynaklı olarak belki de firmaların en çok etkilendikleri sorunlardan birisi doğal afetlerdir. Oluşabilecek olan doğal afetlere karşı hazırlıklı olmayan firmalar hem çalışanların sağlığı açısından hem de ekonomik açıdan çok büyük bir tehlike altındadır. Bu gibi durumlarda doğal afetlerden kaynaklı krizler oluşabilmekte ve sonuçları da olumsuz etkiler göstermektedir.
Çatışma Krizi
İşletme bünyesinde oluşacak politik, ekonomik, ailesel ve kültürel çatışmalar yaşanabilmektedir. Bu gibi çatışmalarda firmalar olumsuz yönde etkilenmekte ve çatışma krizi oluşabilmektedir.
Krizleri Aşmak için Neler Yapılmalı?
Hem bireysel hayatımızda hem de işletmeler alanında görülebilecek olan krizlerin aşılması mümkündür. Bu gibi durumların üstesinden gelmek için kendimizi olabildiğince oluşacak durumlara karşı hazır tutmalıyız. Aslında bu açıdan bakılırsa krizlerin aşılmasında en önemli süreç kriz öncesi süreç diyebiliriz. Firmaların almış olduğu eğitimler, hazırlamış olduğu kriz iletişim planları ve kriz yönetimi sürecine dair yönergeler kriz anını aşmak için faydalı ve etkili olacaktır.
EĞİTİMİN İÇERİĞİ
- Kriz nedir nasıl yönetilir?
- Kriz süreci
- Örgütsel körelme (işletme körlüğü) ve gizli kriz aşaması
- Krizlerin olumlu ve olumsuz sonuçları
- Hazırlıklı olmanın önemi / kriz yönetimi
- Krizden çıkmanın yolları: etkin bir kriz iletişimi
- Kriz sürecinde çalışanlarla iletişim
- Kriz sürçlerinde liderliği rolü
- Sosyal medyanın kriz iletişimine etkisi
- Sosyal medyanın kriz iletişiminde kullanılması
NOT: Eğitim ile ilgili detaylı bilgi almak için 0507 508 25 10 yada info@movbranding.com üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Eğitim Özellikleri
- Dersler 0
- Sınavlar 0
- Süre 3 saat
- Yetenek seviyesi Başlangıç
- Dil Türkçe
- Katılımcılar 3
- Değerlendirme Evet