Liderlik Tarzlarını Nasıl Bilinçli Kullanırız?
Liderlik Nedir?
Milattan önceki yıllara kadar uzanan liderlik kavramı, toplumların bir arada yaşama sürecinde organize olabilmek ve uyum içinde yaşayabilmek için bir lider ihtiyacı doğmuştur. Önderlik anlamına da gelen liderlik kavramı toplumda öne çıkan, farklı özellikleri olabilen ve topluluğu yöneten kişidir. Geçmiş tarihlerde bunun örnekleri mevcuttur. Bazı bireyler kendini diğer bireylere kabul ettirmiş ve bulunduğu toplumda iz bırakarak liderlik yapmışlardır. Lider olan kişi iyi bir lider ya da kötü bir lider olabilir fakat iyi bir lider olabilmek için çeşitli beceriler ve ikna kabiliyeti gibi özelliklere sahip olmak gerekmektedir.
Liderlik Teorileri Nedir?
Liderlik kavramının doğuşunda kişilerin özelliklerinin rol oynandığı belirtilmiş fakat zamanla liderlik özelliklerinin kişilerin davranışlarına göre de şekillendiği belirtilmiştir. Liderlerin dış çevreye göre de yönetim biçimlerindeki davranışları liderlik özelliklerinin oluşmasında belirgin bir faktör olmuştur ve bunlar 3 farklı teoride incelenmiştir.
Özellikler Teorisi:
İlk olarak 1. Dünya Savaşı’nda ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda araştırmalara başlanması ve sonucunda diğer sektörlere aynı şekilde araştırmalar yapılmasıyla özellikler teorisi ortaya çıkmıştır. Özellikler teorisine göre liderlik kavramı doğuştan gelen bir durumdur. Kişilerin doğuştan gelen çeşitli özellikleri bireylerin lider olmasında etkili olmuştur. Fiziksel, psikolojik özellikler kişilerin liderlik süreçlerinde önemli bir rol almaktadır.
Davranışsal Liderlik Teorisi:
Davranışsal liderlik teorisinde özellikler teorisinde olduğu gibi değil, tam tersine kişilerin liderlik özellikleri doğuştan gelen özelliklere göre değil de kişilerin davranışlarına göre şekillenmiştir. Bu teoriye göre bireyler liderlik özelliklerini dışarıdan aldığı eğitimler sayesinde de kazanabilmektedir. Liderlik kavramının oluşmasında bireysel özelliklerden ziyade davranışsal özelliklerin önemli bir faktörü bulunmaktadır.
Durumsal Liderlik Teorisi:
Durumsal liderlik teorisine göre lider kişi hem özellikler teorisindeki hem de davranışsal liderlik teorisindeki bahsedilen liderlik kavramına da uyumludur. Kısacası bu teoride liderler duruma göre şekil almaktadır. Lider kişi, topluma ve duruma göre farklı liderlik özellikleri gösterebilmektedir ve liderlik davranışları bulunduğu duruma göre değişim gösterebilmektedir.
Liderlik Tarzları Nelerdir?
Liderlik tarzları insanların kendisine ‘‘ nasıl bir liderim? ’’ sorusunu sormasıyla ortaya çıkar. Liderlik tarzlarını geleneksel ve çağdaş liderlik olmak üzere 2 farklı başlıkta inceleyeceğiz. Liderlik tarzlarından özetle bahsetmek gerekirse kişilerin eylemsel tarafı olan savaşçı liderlik, bilginin gücüne önem veren öğretmen lider, insanlarla olan ilişkilere önem veren bütünleştirici lider ve gelecekle ilgili amaçlarını net bir şekilde ortaya koyan vizyoner lider, kişilerin otomatik bir şekilde uyguladıkları liderlik tarzlarıdır.
Geleneksel Liderlik Tarzları:
Geleneksel liderlik tarzına sahip olan liderler genel anlamda performansa önem vermektedir. Otokratik lider, demokratik – katılımcı lider, tam serbestlik tanıyan – liberal lider ve hizmetkâr lider olmak üzere 4 ana başlıkta incelenir.
Otokratik Liderlik:
Otokratik liderler özelik olarak çalışanlarının düşüncelerine çok önem vermemektedir. Karar aşamasına gelindiğinde başkalarının karar verme sürecinde etkili olmasına izin vermezler ve kararları kendileri alırlar. Avantajlı bir liderlik tarzı olarak görülmese bile karar alma sürecinin hızlı gerçekleşmesi gibi avantajları bulunmaktadır.
Demokratik – Katılımcı Liderlik:
Otokratik liderliğin tam tersine demokratik – katılımcı liderler karar alma aşamasında çalışanlarına ve astlarına danışırlar. Karar alma sürecinin fikir alış verişi içerisinde geçmesini desteklemektedirler. Özetle karar alma aşamasında ekiplerinin de dâhil olmasını isterler.
Tam Serbestlik Tanıyan – Liberal Liderlik:
Bu liderlik tarzında lider kişi çalışanlarının ve astlarının kendi kararlarını kendilerinin almasına olanak sağlamaktadır. Özellikle işletmelerin AR-GE departmanlarında yeni fikirler ve kararlar alınırken bu tip liderlik özelliği görülmektedir.
Hizmetkâr Liderlik:
Hizmetkâr liderlikteki asıl amaç, liderin astlarına karar alma süreçlerinde yardımcı olmaktır. Bu süreçte sorumluluk alabilmek ve en doğru kararı verebilmek adına lider kişi destek olmaktadır. Her ne olursa olsun lider kişi doğruluğu ve adaleti savunmalıdır.
Çağdaş Liderlik:
Günümüzdeki gelişmeler ile birlikte bilgi birikiminin artması, dış çevrede yaşanan gelişmeler ve organizasyon alanındaki değişimler neticesinde yeni liderlik tarzları ortaya çıkmıştır. Çağdaş liderlik, dönüşümcü (transformasyonel) liderlik, işlemsel (transaksiyonel) liderlik ve karizmatik liderlik tarzı olmak üzere 3 farklı başlıkta incelenmektedir.
Dönüşümcü (transformasyonel) Liderlik Tarzı:
Dönüşümcü liderlik tarzının ortaya çıkmasında küresel gelişimlere ayak uydurmak, rekabet ortamında artış vb. gibi sebepler etkili olmuştur. Dönüşümcü liderlik tarzında lider kişi, ekibindekilere odaklanır ve karşılıklı iletişim ile sorunlarını çözüme kavuşturmaktadır. Bu liderlik tarzında en önemli konu güvendir. Lider kişi diğerlerine karşı rol model, güvenilir ve saygı duyulan kişi olmalıdır.
İşlemsel (transaksiyonel) Liderlik Tarzı:
İşlemsel liderlik tarzında lider kişi çalışanlarına ödül aracılığı ile yaklaşır. Çalışanların yaratıcı taraflarına önem vermekten ziyade onların verimlerini arttırabilmek adına para ve statü gibi çeşitli ödüller vermektedirler. Liderler çalışanlarına yardımcı olurken sonucunda amaca ulaşılması durumunda onları ödüllendirdikleri liderlik tarzıdır.
Karizmatik Liderlik Tarzı:
Karizmatik liderlik tarzının doğuşu Max Weber’in oluşturduğu teori kabul edilmektedir. Karizmatik liderler etkin olduğu kitleleri peşinden sürüklemektedirler. Bunu gerçekleştirirken kişilik özellikleri ön plana çıkmaktadır. Göstermiş olduğu tutum ve davranışları ile örnek olmaktadırlar ve enerjileriyle ekibindeki kişileri motive edebilmektedirler. Bunların sonucunda ekibindeki kişiler sorgusuz bir biçimde lider kişiyi kabullenmektedirler. Karizmatik liderlikte en önemli faktör, liderin bireysel becerileridir.
Liderlik Tarzları Eğitim İçeriği Nedir?
Eğitimin içeriğinde gerçekleşecek uygulamalar, anlatımlar ve örnekler sonucunda liderlik tarzlarınızı farkında olabilecek ve hem kendinizi hem de diğer insanları en doğru şekilde yönetebilme becerisine sahip olabileceksiniz. Eğitim içeriğindeki ana başlıklar ise şu şekildedir:
- Liderlik tarzları
- Sahip olduğumuz liderlik tarzlarının özellikleri
- Liderlik tarzlarımızın gölge (olumsuz) tarafları
- Liderlik tarzlarımızdaki gölge tarafların üstesinden gelebilmek
- Uygulamalar neticesinde baskın ve eksik olan liderlik tarzlarımızı farkında olmak
- Liderlik tarzlarını pozitif anlamda geliştirebilmek
- Liderlik çarkını anlayarak uygun liderlik tarzını belirleyip, kullanabilmek
- Çarkın kullanımı
- Etkili liderliğin sağlanması için örnekler
- Liderlik tarzları ile ilgili uygulamalar
- Geliştirmek istenilen liderlik tarzları üzerine çalışmalar
Liderlik Tarzları Eğitimine Kimler Katılabilir?
Liderlik tarzlarını öğrenmek ve sahip olunan liderlik tarzlarını farkına vararak, öğrendiğiniz ve edindiğiniz bilgileri günlük hayatında kullanmak isteyen kişiler bu eğitime katılabilirler. Hayatınızın her döneminde karşınıza çıkacak olan liderlik kavramı sadece iş dünyasında değil bireysel yaşantılarınızda da sizler için önemli bir konu olacaktır. Bu sayede birçok alanda başarılı olabilme fırsatını sunan eğitime her yaştan katılım sağlanabilmektedir.
Liderlik Tarzları Eğitiminin İş Hayatına Etkileri Nelerdir?
Liderlik tarzları eğitimi sayesinde kendinizi geliştirirken iş dünyasında atacağınız adımlar ve vereceğiniz kararlarda da gelişim sağladığınızı fark edebileceksiniz. Özellikle yönetim alanında kendinizin ve içinizdeki potansiyelin farkına vararak liderlik özelliklerini doğru şekilde kullanabileceksiniz. Böylelikle iş dünyasındaki statünüz artacak ve çalıştığınız kurumdaki ilişkileriniz de güçlenecektir.
Liderlik Tarzları Eğitim Sertifikası Ne İşe Yarar?
Eğitimin tamamlanması durumunda alacağınız sertifika ile CV’nizi güçlendirebileceksiniz. Özellikle işe alımlarda sunacağınız bu eğitim sertifikası sayesinde rakiplerinizin önüne geçebilme şansına sahip olacaksınız.
Liderlik Tarzları Eğitiminin Ücreti Ne Kadardır?
Toplamda 3 saat sürecek olan liderlik tarzlarımızı nasıl bilinçli kullanırız eğitimi sınırlı katılımcı ile gerçekleşecektir. Peşin fiyatına tüm kredi kartlarına 3 olmak üzere toplamda 12 taksit imkânı bulunmaktadır. İndirim fırsatlarından yararlanmak ve fiyat konusunda detaylı bilgi almak için 0507 508 2510 numaralı hattımızdan bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
- Peşin fiyatına tüm kredi kartlarına 3 taksit toplamda 12 taksit imkanı
- Öğrencilere %20 indirim
- Öğrenci indiriminden yararlanmak için öğrenci kimliğinin önlü arkalı fotoğrafını ve hangi eğitimi almak istediğinizi 0508 507 25 10 nolu whats app hattımıza yazmanız durumunda , size whats app üzerinden indirim kodu gönderilecektir.
Eğitim Özellikleri
- Dersler 0
- Sınavlar 0
- Süre 3 saat
- Yetenek seviyesi Başlangıç
- Dil Türkçe
- Katılımcılar 20
- Değerlendirme Evet