Hedef kitle
- Tüketiciyi anlamak isteyen iş profesyonelleri.
Tüketici Davranışı ve Tüketiciyi Anlama Eğitiminin İçeriği Nelerdir?
Eğitim sürecinde asıl amaç, değişen tüketici istek ve ihtiyaçları sonucunda etkilenen tüketici davranışlarının etkilenme sebeplerini ne olduğunu ortaya çıkarmaktır. Eğitim içeriği başlıklar halinde şu şekilde olacaktır:
- Tüketici davranışına giriş
- Tüketici davranışları işletmeler için neden önemlidir ve modelleri nelerdir?
- Tüketici davranışlarında psikolojik etkiler ve güdüleme
- Tüketici davranışında psikolojik etliler ve duyum – algılama
- Tüketici davranışında psikolojik etkiler ve öğrenme – bellek
- Tüketici davranışında psikolojik etkiler ve tutum – duygu
- Tüketici davranışında psikolojik etkiler ve kişilik – benlik
- Tüketici davranışında psikolojik etkiler ve değerler – yaşam biçimi – kültür
- Psikolojik etkiler işletmelerin satışlarını ve tüketicilerin satın alma davranışlarını nasıl etkiler?
Tüketici Davranışı ve Tüketiciyi Anlama Eğitimine Kimler Katılabilir?
Tüketici davranışı ve tüketiciyi anlama eğitimine her yaş grubundan katılımcı katılabilir. Eğitim boyunca öğreneceğiniz tüketici davranışlarını kendiniz de bir tüketici olarak ele alabilir ve satıcılar açısından yorumlayabilirsiniz. Bu süreçte öğreneceğiniz psikolojik etmenler gibi davranış biçimlerini gündelik hayatında farkında olmak isteyen kişiler bu eğitime katılabilirler.
Tüketici Davranışı ve Tüketiciyi Anlama Eğitiminin Avantajları Nelerdir?
Katılımcıların tüketim aşamalarında ne gibi süreçlerden geçtiğini öğrenmesine yaracak olan eğitim aynı zamanda davranışlarının nasıl oluştuğunu ne gibi tavırlar sergilediğini ve satın alma sırasında düşünce ve davranışlarına nelerin etki ettiğini öğrenerek bir satın alma sırasında ve gündelik hayatlarında avantaj elde edeceklerdir. İşletmeler açısından ise bir ürünü pazarlarken ve satın alma sırasında satışlarının nasıl daha çok artacağı, müşteriye nasıl yaklaşacağı konusunda verimli bir eğitim olacaktır.
Tüketici Davranışı ve Tüketiciyi Anlama
Tüketici Davranışı Nedir?
Pazarlama sektöründe değişmekte olan neredeyse tüm gelişmelerde tüketicilerin büyük bir payı bulunmaktadır. Tüketicilerin bu payı davranışlarına, tüketici güdülerine göre anlam kazanmaktadır. Özellikle bir ürün ya da hizmet alırken tüketicinin sergilediği davranışlar satın alma aşaması için çok şey ifade edebilir. Tüketicilerin bu aşamada sergilediği tüm davranışlar tüketici davranışı olarak ifade edilir. Bu davranışların oluşmasında, tüketicinin satın alma aşamasına kadar zamanlarını, paralarını yani özetle kısıtlı kaynakları nasıl yönettiği etkili olmaktadır. Özet olarak ise tüketici davranışı bunları inceleyen ve araştıran bilimsel bir çalışma alanıdır.
Tüketici Özellikleri Nelerdir?
Tüketiciler, bir ürün ya da hizmeti satın alan, bu satın alma sırasında ise beklenti içine girebilen ve istek – ihtiyaç duyan kişiler olarak adlandırılır. Tüketiciler özellikleri bakımından davranışları güdülenmiş davranışlardır. Dış etmenlerden yani dış çevredeki faktörlerden etkilenebildikleri gibi içsel faktörlerden de etkilenmektedirler. Aynı zamanda tüketiciler birbirinden farklılık gösterebilirler. Örneğin bir hizmet ya da ürün satın alırken kimisi duygusal yaklaşabilir ve davranışları da o yönde etkilenebilir.
Tüketici Davranış Modelleri Nelerdir?
Tüketici davranışları geliştirilen farklı modeller ile birbirinden ayrılmaktadır. Marshall’ın ekonomik modelinde tüketiciler, davranışsal bakımdan satın alma sürecindeki tepkileri ekonomik sebeplerden ve çıkarları doğrultusunda olmuştur. Freud’un psiko analitik modelinde ise tüketici davranışları 3 sebebe ayrılmıştır. Bilinç, bilinçaltı ve bilinç üstü olmak üzere tüketiciler ekonomik yanıyla birlikte satın alma esnasında ürünlerin psikolojik sembollerine de dikkat etmektedir. Bir diğer model olan Pavlov’un öğrenme modelinde, her tüketici aynı davranışı sergilememektedir. Bu modelde öğrenme süreci ödüllendirici olmalıdır ve böylelikle tepkiler güçlenecektir. Veblen’in sosyo – psikolijk modelinde ise kültür, aile ve sosyal sınıfın etkisi vardır. Bu sebepten dolayı tüketiciler karar verme sürecinde aşama aşama karar verme işlemini sürdürerek bu yönde davranışları gelişmektedir.
Tüketici Davranışını Etkileyen Faktörler:
Tüketiciler bir satın alma esnasında üretici tarafından sunulan değere ve bedele göre karar vermektedir. Bu süreçte üretici tarafın sergilemiş olduğu çeşitli sunum teknikleri gibi uzmanlık isteyen konular bulunmaktadır ve tüketici davranışlarını etkiler. Bunu dışında tüketici davranışını etkileyen psikolojik, sosyo – kültürel ve demografik faktörler bulunmaktadır.
Tüketici Davranışında Psikolojik Faktörler:
Tüketici davranışını etkileyen psikolojik faktörler motivasyonlarına, duygularına, öğrenme ve algılamaları gibi psikolojik etmenlerdir.
Tüketici Davranışında Sosyo – Kültürel Faktörler:
Sosyo – kültürel faktörlerde aile, sosyal statü gibi faktörler tüketici davranışını etkilemektedir.
Etkilendikleri kültür, alt kültür de sosyo – kültürel faktörler arasında yer alır.
Tüketici Davranışında Demografik Faktörler:
Tüketici davranışı açısından insanlar cinsiyetine göre farklı ürünlere farklı şekilde yaşanmaktadır. Aynı şekilde meslek grupları, yaşlarına göre de farklı tutum ve davranış sergileyeceklerdir. Bunlar da tüketici davranışını etkileyen demografik faktörler arasında yer almaktadır.
Satın Almada Psikolojik Faktörler Tüketici Davranışını Nasıl Etkiler?
Tüketici davranışları psikolojik faktörlere bağlı olmak üzere etkilenmektedir. Örneğin tüketiciler bir ürün ya da hizmet hakkında ihtiyacını farkına varınca psikolojik olarak etkilenmeye müsait olacaktır. Bu süreçte güdülenme ile davranışları büyük anlamda etkileyebilecektir. Tüketiciler aynı zamanda satın alacağı ürün hakkında detaylı bilgi ve deneyim elde etmek isterler ve böylece sonuç olarak davranışları değişir. Algılama bakımında bakarsak tüketiciler markaları nasıl algıladığı önemlidir. Bu durum tüketici algısına göre değişebilmekte ve davranışlarını etkilemektedir. Kişilik özellikleri de aynı zamanda tüketicilerin satın alma davranışlarını psikolojik açıdan etkilemektedir.
Tüketici Davranışı ve Pazarlama Nedir?
Pazarlama bilim dalının incelemiş olduğu alanlardan birisi de tüketici davranışlarıdır. Pazarlama faaliyetlerinde çeşitli stratejiler gelişmekte ve uygulanmaktadır. Bu stratejiler reklamlar aracılığı ile, mağaza dizaynları ile ve çeşitli kişisel satış teknikleri gibi yöntemler ile desteklenebilmektedir. Bunun sonucunda tüketicinin bakış açısını, düşüncesini değiştirebilerek tüketici davranışını etkilemektedir. Pazarlama sektörü bu bağlamda tüketici davranışı ile doğrudan bir bağlantı içerisindedir.
Tüketici Davranışı ve Tüketiciyi Anlama Eğitiminin Ücreti Ne Kadardır?
Toplamda 12 saat sürecek eğitim katılımcı sayısı olarak sınırlandırılmıştır. Eğitim talebin oluşması durumunda online ya da yüz yüze şekilde verilebilecektir. Tüketici davranışı ve tüketiciyi anlama eğitimine bireysel olarak ve gruplar halinde katılım sağlayabilirsiniz. Ödeme imkânları bakımından vade farksız 3 ve toplam 12 taksite kadar taksit imkânlarından yararlanabilirsiniz. İndim fırsatları ve eğitim ücreti hakkında bilgi almak ve daha detaylı bilgilendirme için 0507 508 2510 numaralı hattımızdan bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Eğitim Özellikleri
- Dersler 0
- Sınavlar 0
- Süre 12 saat
- Yetenek seviyesi Tüm seviyeler
- Katılımcılar 4
- Değerlendirme Evet